Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Οικονομική Γεωργική Ανάπτυξη Πεδινών, Ορεινών, Ημιορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών


Η Αγροτική Οικονομία και η Γεωργική Παραγωγή μπορούν να συνεισφέρουν πάρα πολλά στο ΑΕΠ και όχι τα σημερινά ψυχούλα των 6-7 δις ευρώ. Η γεωργία στην Ολλανδία και στην Γαλλία συνεισφέρει περισσότερα στο ΑΕΠ τους από ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός στην Ελλάδα. Με τις απίστευτες εδαφοκλιματικές συνθήκες που διαθέτουμε σαν χώρα θα έπρεπε η γεωργία να συνεισφέρει με τουλάχιστον 70-80 δις ευρώ στο ΑΕΠ. Η παντελής έλλειψη βούλησης πολιτικής, η καθολική και διαχρονική απουσία εθνικής αγροτικής πολιτικής και οι εντελώς αδιάφοροι πολιτικοί που έγιναν υπουργοί και υφυπουργοί γεωργίας οδήγησαν την ελληνική γεωργία στην σημερινή ψυχορραγούσα κατάσταση.

Σε μια μελέτη με αντικείμενο την ανάπτυξη υπάρχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην Εθνική Αγροτική Πολιτική. Κανείς μα κανείς από κανένα πολιτικό κόμμα και καμία πολιτική κίνηση δεν ενόχλησε τον συγγραφέα, κανείς μα κανείς δεν ζήτησε την άποψη του. Φταίνε οι ευρωπαίοι γι αυτό ;;;

Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με την προσθήκη της γεωργικής βιοτεχνολογίας.

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ

Για κάθε σημαντικό προϊόν και κάθε περιοχή να συνασπιστούν οι αγρότες μας σε μια Ομάδα Παράγωγων ή σε μία ΑΕ.

Α Πεδινές Περιοχές

Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις πεδινές και εκεί καλλιεργούνται φυτικά προϊόντα που θα τολμούσα να χαρακτηρίσω στρατηγικά, όπως πχ για την πατάτα, το καρπούζι, τα καπνά, τον αραβόσιτο, τα όσπρια ή τις θερμοσκοπικές καλλιέργειες και την ελιά. Μια περιοχή που καλλιεργεί πατάτα και που αριθμεί 10 ή 20 χιλιάδες στρέμματα μπορεί να αποτελέσει είτε μια ΑΕ ή μια Ομάδα Παράγωγων. Αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε καλλιεργούμενο φυτικό προϊόν όπως το βαμβάκι, τα καπνά και τα θερμοκήπια. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η ελιά. Ολόκληρα χωριά ή περιοχές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ΑΕ με μετόχους τους παραγώγους και μετοχή κατ αναλογία.

Β Ορεινές και Ημιορεινές Περιοχές

Το μεγάλο χαρτί για τις Ορεινές και Ημιορεινές Περιοχές είναι η δενδροκομία, η κτηνοτροφία και τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά αλλά και ο Τουρισμός.

Για τις Ορεινές και Ημιορεινές Περιοχές μπορεί κάθε χωριό ή ακόμα καλύτερα μια ομάδα χωριών με κέντρο μια κωμόπολη ή ένα μεγάλο χωρίο να γίνει μια ΑΕ στην κτηνοτροφία. Και να φτιάξουν το δικό τους τυροκομείο και μονάδα συσκευασίας γάλακτος. Ένα οροπέδιο όπως το Λάλα στην ημιορεινή Ηλεία θα μπορούσε μαζί με τα πέριξ χωριά να γίνει μια ΑΕ στην προβατοτροφία. Κάθε ορεινή περιοχή θα μπορούσε να γίνει μια ΑΕ στην κτηνοτροφία.

Επίσης Ορεινές και Ημιορεινές Περιοχές μπορεί κάθε χωρίο ή ακόμα καλύτερα μια ομάδα χωριών με κέντρο μια κωμόπολη ή ένα μεγάλο χωρίο να γίνει μια ΑΕ στα Αρωματικά Φαρμακευτικά. Και βεβαίως εδώ δεν απαιτούνται δεκάδες στρέμματα, εδώ τα λίγα είναι ότι πρέπει. Έχουμε δεκάδες αρωματικά φαρμακευτικά φυτά που είναι κυριολεκτικά φάρμακα αλλά είναι αναξιοποίητα καθώς αυτά λαμβάνουν χώρα και υλοποιούνται με ενημέρωση και βούληση. Η Ομάδα ή η ΑΕ θα είναι σε θέση να φτιάξει το δικό της αποστακτήριο, ξηραντήριο  και συσκευαστήριο.

ΜΑΝΗ κ Τουριστικές Περιοχές

Έκαστο χωριό της Μάνης μπορεί με τους πύργους να γίνει μια ΑΕ μετατρέποντας ολόκληρο το χωριό σε τουριστικό. Η εμπειρία ύπνου σε μανιάτικο πύργο είναι άλλο πράγμα και αν έχεις και την κατάλληλη παρέα ….

Η Ελιά και το Λάδι είναι στρατηγικά προϊόντα.

Η ελιά με την κατάλληλη συντήρηση και αποφεύγοντας το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας μπορεί κάθε ενήλικο δένδρο να δώσει 10 λίτρα λάδι κατ ελάχιστο κάθε χρόνο.

Εάν κάποιος έχει 1000 ελαιόδεντρα τότε έχουμε = 10.000 λίτρα κατ ελάχιστο και με την κατάλληλη φροντίδα ώστε να είναι ολοκληρωμένης διαχείρισης με μια μέση τιμή 4 ευρώ ανά λίτρο, έχουμε = 40.000 ευρώ.

Αν μια περιοχή έχει 100.000 ελαιόδεντρα συνασπισμένα σε μια ΑΕ ή ΟΠ τότε θα έχουμε 1.000.000 λίτρα σαν παραγωγή κατ ελάχιστο κάθε χρόνο και χ 4 = 4.000.000 εισόδημα για την περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνένωση σε ΑΕ ή ΟΠ, η σύμπνοια, η συνεργασία, η απουσία καχυποψίας και τρικλοποδιών.

Τα Πλεονεκτήματα είναι τεράστια

Η ΕΕ επιδοτεί με γενναία ποσά τον σχηματισμό ομάδων παράγωγων και θα μπορεί η ομάδα να έχει τον δικό της γεωπόνο και λογιστή και δίκες της εγκαταστάσεις και συσκευαστήρια και ψυγεία. Όμως το μεγάλο χαρτί είναι στις διαπραγματεύσεις και την διείσδυση στις αγορές. Με μεγάλο τονάζ, ποιότητα, ποσότητα και συνέπεια θα κερδίσουν μια σεβαστή θέση στην μεγάλη αγορά του πλανήτη.

Η Εύρεση Αγορών

Η εύρεση αγορών εύκολη. Με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

Τρόπος καλλιέργειας

Ολοκληρωμένη διαχείριση και μόνο.

Το ΚΡΑΤΟΣ

Με απλά λόγια: Στηρίζει, Επιδοτεί και Ελέγχει. Τίποτε άλλο.

***
Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει χρήση αυτών των προτάσεων αρκεί να αναφέρεται η πηγή









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου