Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;;;

Γιατί τα έξτρα 3,2 δισ. που έλαβαν οι συστημικές τράπεζες δεν ενίσχυσαν την οικονομία

https://banks.com.gr/giati-ekstra-32-dis-pou-elavan-systimikes-trapezes-den-enischysan-tin-oikonomia/?utm_source=1&utm_medium=email&utm_campaign=NEWSLETTER_23-04-2021&utm_content=title&cmid=784fdb5a-99bc-426f-a1d9-864e6cedb235

23 Απριλίου 2021

Περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ έλαβαν οι τέσσερεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς Εurobank και Αlpha Bank) από την ΕΚΤ τον Μάρτιο στο πλαίσιο των ευνοϊκών νομισματικών μέτρων που εφαρμόζει η Φρανκφούρτη. Ωστόσο τα κεφάλαια αυτά όπως αποδεικνύεται από τα στοχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δεν κατευθύνθηκαν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου το καθαρό ποσό των δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσες ήταν μόλις 104 εκατ.ευρω, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η καθαρή χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 243 εκατ.ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες εισέπραξαν περισσότερα χρεωλύσια από τα ποσά των νέων δανείων που εκταμίευσαν.

Μετά και τα αυξημένα κεφάλαια που εισέρρευσαν στα ταμεία των τραπεζών από την ΕΚΤ το Μάρτιο, η συνολική τους «έκθεση» στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έφθασε τα 44,6 δισ. ευρώ από 41,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουάριου. Τα κεφάλαια αυτά, που «δανείζονται» οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, χορηγούνται με αρνητικό επιτόκιο στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα (το λεγόμενο TLTRO – Targeted Long Term Refinancing Operations). Στην ουσία η ΕΚΤ επιδοτεί με επιτόκιο που φθάνει το 1% τις τράπεζες για τη ρευστότητα που τους παρέχει, προκειμένου όπως επανέλαβε και χθες η επικεφαλής της, Κρ. Λαγκαρντ, το μεγαλύτερο μέρος να διοχετευτεί στις εθνικές οικονομίες με τη μορφή δανείων.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;;;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου